Ultimate Fighting Championship (UFC)

Kaikki Ultimate Fighting Championshipistä (UFC)

Ultimate Fighting Championship (UFC) on amerikkalainen vapaaottelun promootio jonka päämaja on Nevadan Las Vegasissa ja sitä emännöi emäyhtiö William Morris Endeavor. Se on maailman suurin vapaaottelun promootio ja sen listoilla on maailman taitavimpia ottelijoita. Ultimate Fighting Championship tuottaa tapahtumia ympäri maailman ja esille ovat kaikki 12 painoluokkaa. Sääntöinä käytetään Unified Rules of Mixed Martial Arts-sääntöjä. Vuoteen 2018 mennessä Ultimate Fighting Championship on isännöinyt yli 400 tapahtumaa.

Ensimmäistä kertaa UFC-ottelu pidettiin 90-luvun alussa Yhdysvaltain Denverissä. Alkuperäinen tarkoitus oli se, että eri kamppailulajeja edustavat voisivat UFC kilpailussa testata oman lajinsa toimivuutta muiden lajien edustajia vastaan. Maailma koki kohauttavan hetken, kun tähän saakka melko tuntematon laji, brasilialainen ju jutsu toi ylivoimaiset voitot kaikista otteluista kilpailun pienikokoisimmalle Royce Gracielle. Voittoputki jatkui, kun Gracie löi kaikki vastustajansa myös tätä seuraavissa UFC 2 sekä UFC 4 kisoissa. Näiden aikojen jälkeen vapaaottelusta on tullut oma lajinsa jonka merkittävänä aspektina on edelleen mattokamppailu.

Ultimate Fighting Championship on maailman suosituin ja arvostetuin vapaaottelutapahtumien organisaattori. Ultimate Fighting Championshipin omisti ennen yhtiö nimeltä Zuffa, jonka toimitusjohtajana toimi herra White, joka on edelleenkin vähemmistöosakkaana. Pääomistajia oli Fertittan perhe. Zuffan omistukseen siirtyi 2000-luvun alussa myös World Extreme Cagefighting (WEC). Lähes samoihin aikoihin Fertittat ostivat myös suurimman kilpailijansa, Japanista peräisin olevan PRIDE Fighting Championshipsin, jonka ottelijat siirrettiin sittemmin UFCn leipiin. Vuonna 2016 William Morris Endeavor osti UFC:n itselleen miljardien dollarien hintaan. Whiten sovittiin jatkavan organisaation puheenjohtajana kaupan myötä, mutta Fertittat jättytyivät toimistaan kaupan myötä.

Kuten kaiken urheilun, myös Ultimate Fighting Championshipin katsominen sivusta tarjoaa suurta viihdettä sinulle ja ystävillesi.

UFC-tapahtumia voi Yhdysvalloissa sekä muuallakin maailmassa seurata suorina lähetyksinä maksullisen television puolella. Vuonna 2005 alkoi USAlaisella miesten kaapelikanavalla Spike TVllä pyöriä UFC:n oma tosi-tv sarja, The Ultimate Fighter (TUF), jossa osanottajat taistelevat The Ultimate Fighterin tittelistä. Ihka ensimmäisillä kausilla nähtiin uransa alkuvaiheissa olevia ottelijoita, myöhemmin siirryttiin ammattilaisempiin ottelijoihin. Tittelin lisäksi voittajalle tarjottiin UFC:n sopimus ja pääsy moniin tapahtumiin. Ohjelma auttoi uusien kasvojen tutuksi tulemista, ja tämän jälkeen monet The Ultimate Fighting Championshipin uudet ottelijat olivat yleisölle jo entuudestaan tuttuja. Jotkut The Ultimate Fighterin kaudet on nähty Suomessa eri vuosina eri kanavilla. Nykyään The Ultimate Fighting Championshipin otteluita voi seurata Suomessakin livenä ViaPlayssä. Myös FITE-niminen suoratoistopalvelu tarjoaa otteluita maksua vastaan.