Krav Maga

Termillä Krav Maga tarkoitetaan kontaktitaistelua. Krav Magan katsotaan olevan tositilanteissa maailman eniten testattuihin lähitaistelujärjestelmiin kuuluva laji.

Krav Magan hyviin puoliin kuuluu se, että laji on erittäin tehokasta ja se on yksinkertaisesti opittavissa. Krav Maga on moderni itsepuolustuksessa, voimankäytössä ja lähitaistelussa käytetty järjestelmä. Krav Maga pohjautuu suurelta osin taktikointiin ja ennakoimiseen. Väkivaltatilanteiden kuristusten, lyömisten, muiden otteiden sekä potkimisen lisäksi Krav Magaan kuuluu eri aseita vastaan suoritettavia tekniikoita. Lisäksi Krav Maga opettaa maassa puolustautumista ja isompaa joukkoa vastaan taistelua. Lajille tyypillistä on myös väliaikaisten apuvälineiden käyttö itsensä puolustamisessa.

Krav Magan tekniikoiden kehittämisessä on vahvasti otettu huomioon ihmisen luonnolliset toimintamallit ja stressireaktiot. Tekniikat opettavat varautumaan joka suunnasta suunnattuihin hyökkäyksiin 360 asteen tarkkuudella. Tekniikat ovat melko riisuttuja ja niistä on poistettu kaikki monimutkainen ja näyttävä, sillä tositilanteessa yksinkertaisuus on valttia. Normaali periaate on vastata ulkopuolisen hyökkäykseen samanaikaisesti torjuntana että vastaliikkeellä. Ennakoinnilla on Krav Magan tekniikassa suuri rooli. Ennakoimalla vältetään vaaratilanteet ja tunnistetaan riskit.

Krav Maga koulutuksen sisältö sovelletaan aina ryhmän taustaan ja tarpeisiin. Koulutuksen eri versioita ovat voimankäyttöversio, lähitaisteluversio ja itsepuolustusversio, ja näiden painottuminen ja sisältö valitaan kohderyhmää ajatellen. Päällekkäisyyksiä saattaa olla, sillä eri ryhmät kokevat osin päällekkäisiä väkivaltatilanteita.

Krav Maga syntyi budapestiläisen Imrich Lichtenfeldin toimesta vuoden 1910 Bratislavassa. Lichtenfeldin isä oli sirkuksen voimanäytöksten harrastaja, mikä tutustutti hänet myös kamppailulajeihin ja tämä kannusti myös hänen poikansa kamppailu harrastuksen pariin.

Lichtenfeld johti 30-luvulla juutalaisnuorten ryhmää, jonka tavoitteena oli estää fasisitisryhmien pääsyä juutalaisalueelle. Tuolloin Lichtenfeldille valkeni urheilukamppailun ja aidon katutaistelun ero. Hän alkoi 40-luvulla kouluttaa juutalaissotilaita.

Lichtenfeld muutti myöhemmin elämässään Englannin omistamaan Transjordaniaan, jossa hän toimi opettajana puolisotilaalliselle järjestölle joka tunnetaan nimellä Haganah. Kun Israel perustettiin 40-luvun lopulla, opetti Lichtenfeld Israelin armeijaa. Kun hänen työnsä armeijassa loppui 60-luvulla, alkoi Krav Magan opetus myös siviileille. Lichtenfeld menehtyi vuonna 1998.

Ennen 80-lukua Krav Magan harrastajat olivat lähes yksinomaan israelilaisia, mutta vuonna 1981 Krav Maga rantautui myös Yhdysvaltoihin, ensin juutalaispiireihin ja myöhemmin vielä jopa FBI:lle. Nykyään ammattiharrastajia löytyy lähes joka puolelta maailmaa mitä vain voi kuvitella, myös maastamme Suomesta löytyy muutama Krav Magan korkeatasoinen harrastaja, joka on menestynyt maailmallakin.