Karate on yksi maailman suosituimmista kamppailulajeista ja sillä on harrastajia kaikkialla. Karate ja muutkin kamppailulajit ovat onnistunut houkuttelemaan harrastajia nimenomaan lajin monipuolisuuden avulla: siinä liikkuu koko kroppa ja liikunnan lisäksi karate opettaa kehonhallintaa ja itsekuria.
Maailmalla on paljon erilaisia karaten tyylisuuntia. Tyylisuunnalla tarkoitetaan sitä, että tietyt karaten harrastajat painottavat eri asioita ja esimerkiksi käyttävät niistä eri nimityksiä. Perustekniikka on kuitenkin hyvin samanlaista kaikissa tyylisuunnissa. Esittelemme tässä artikkelissa karaten joitakin tyylisuuntia auttaaksemme sinua pohtimaan, millainen karate sopii juuri sinulle.
Wado-ryu
Hironori Otsukan perustama tyylisuunta yhdistää shotokan-karatea ja jujutsua. Tämän vuoksi wado-ryussa on paljon myös lukko- ja sidontatekniikoita ja se onkin hyvin monipuolinen kamppailulaji. Wado-ryussa harjoitellaan paljon kataa, ja Otsuka painottikin sen olevan paljon enemmän kuin vain tyhjää liikesarjan ulkoa opettelua.
Wado-ryu on Suomen suosituin tyylisuunta. Lisäksi se oli ensimmäinen karaten tyylisuunta, joka löysi tiensä tänne.
Shotokan
Shotokan on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista tyylisuunnista. Sen perustaja on Ginchin Funakoshi, jota pidetään laajalti nykyaikaisen karaten tienraivaajana. Funakoshi itse kutsui opettamaansa lajia vain karateksi ja nimitys shotokan on vakiintunut hänen kuolemansa jälkeen.
Tekniikat ovat suoraviivaisia ja vahvoja, minkä takia viihdeteollisuuden käyttämät itsepuolustuslajit edustavat usein juurikin shotokan-tyylisuuntaa. Monet kilpakaraten harrastajat tulevat juurikin shotokanin piireistä.
Kyokushin
Tyylisuunnan perusti Masutatsu Oyama, joka on tuonut karateen mukaan myös lukko- ja painitekniikoita. Tavoitteena on ollut mahdollisimman monipuolinen itsepuolustuslaji.
Kyokushin on niin sanottu kovan luokan karate. Sille ominaista on vahva ottelun ja voiman painottaminen. Ottelut päättyvät usein tyrmäyksiin, mitä paheksutaan muiden tyylisuuntien piireissä. Monet tiiltä, jäätä ja lankkuja murskaavat karatekat harjoittavat nimenomaan kyokushinkai-karatea.
Goju-ryu
Chojun Miyagin perustaman tyylisuunnan katsotaan olevan hyvin lähellä alkuperäistä karatea, minkä vuoksi se on maailmalla hyvin suosittua.
Sananmukaisesti goju tarkoittaa “kova-pehmeä”, mikä viittaa tyylisuunnan ominaispiirteisiin: liikkeet ovat pyöreitä ja pehmeitä, mutta niissä on iso määrä voimaa. Tässä tyylisuunnassa painotetaan myös hengitystekniikoita. Miyagi painotti myös karaten henkisiä arvoja ja katsoi muun muassa, että karaten päämäärä on kasvattaa harrastajaa ihmisenä.