Karate

Karate lajina

Karate on Japanin Okinawan saarelta kotoisin oleva taistelulaji. Siinä keskitytään taistelutaitojen harjoittamiseen ilman aseita. Nykyisin karate on levinnyt lähestulkoon joka puolelle maailmaa ollen jopa yksi maailman suosituimmista liikuntaharrastuksista. Karateen kuuluu muun muassa lyötejä, potkuja, hallintaotteita, torjuntoja sekä kaatoja.

Vaikka laji sai alkunsa aseettomana taistelulajina, on siinä nykyään havaittavissa sekä itsepuolustuksen että urheilun elementtejä. Suurelle osalle harrastajista tärkein aspekti on lajin perinteinen muoto eli itsepuolustus. Suuressa roolissa karatessa on myös kunnon kehittäminen niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja siksi se onkin hyvin kokonaisvaltainen liikuntamuoto.

Jos etsit uutta harrastusta, karate voisi hyvinkin olla sinunkin valintasi. Laji on helppo aloittaa, vaikkei olisi aikaisempaa kokemusta kamppailulajeista tai hyvää peruskuntoa. Kunnon saa nopeasti kohoamaan lajin parissa ja se sopii kaikille vauvasta vaariin. Usein kun karaten kerran aloittaa, jatketaan sitä koko loppuelämän ajan ja usealle harrastajalle se on ennemminkin elämäntapa kuin harrastus.

Jos kiinnostuksesi heräsi, etsi lähiseudullasi tai asuinalueellasi toimiva harrastusseura ja ota yhteyttä. Usein on mahdollista sopia lajikokeilusta ilman minkäänlaista maksua, jotta voi testata onko laji itselle sopiva.

Karate opettaa itsepuolustustaitoja. Opit puolustamaan niin omaa nahkaasi kuin lähimmäisiäsikin. Karate sai alkunsa juurikin itsepuolustuskeinona, ja yhä satoja vuosia myöhemmin lajissa korostuu sama aspekti ja tekniikatkin ovat pysyneet kutakuinkin samana. Monesti tavoitteena on rökittää vastustaja yllättämällä hänet ja hyödyntämällä hänen liikkeitään ja heikkouksiaan omaksi edukseen. Karatekalle kaksintaistelu on viimeinen vaihtoehto tukalassa tilanteessa, mutta laji antaa valmiudet selvitytyä tällaisesta tilanteesta jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Karatea rakastetaan sen nopean temmon, jännityksen ja viihteen vuoksi. Karatessa kilpailu jaetaan kahteen eri lajiin, pisteotteluun eli kumiteen ja liikesarjoihin eli kataan. Kilpaillessa on tarkoituksena suorittaa tekniikka mahdollisimman ripeästi, puhtaasti ja virheettömästi ja vastustajaa ei saa vahingoittaa.

Kilpaileminen alkaa yleensä jo nuoressa iässä ja toiset tyylisuunnat korostavat urheiluaspektia enemmän kuin toiset. Suurin osa harrastajista ei koskaan lähde mukaan kilpailuihin.