Jujutsu on Suomessa ehkä hieman vähemmän tunnettu kamppailulaji, sillä täällä paljon suositumpia lajeja ovat karate ja judo. Jujutsu on kuitenkin monella tapaa myös varteen otettava kamppailulaji, sillä se yhdistää osia kahdesta edellä mainitusta. Lisäksi jujutsussa voidaan hyödyntää myös asetekniikoita hieman tyylisuunnasta riippuen.
Tässä artikkelissa esittelemme jujutsua nimenomaan monipuolisena kamppailulajina. Tulet huomaamaan, että se sopii oikein hyvin itsepuolustuslajiksi sekä on erinomainen kunnon kohottaja. Muiden kamppailulajien tavoin jujutsussa liikkuu koko keho ja siksipä se on loistava laji niille, jotka etsivät kokonaisvaltaista treeniä keholleen. Lisäksi siinä oppii kehonhallintaa, itsekuria ja vastustajansa kunnioittamista.
Jujutsun tekniikoita
Jujutsun historia on hämärän peitossa, eikä sille voida osoittaa mitään tiettyä kehittäjää kuten esimerkiksi judon tai karaten kohdalla. Jujutsun tekniikat ovat hyvin monipuolisia ja lajia onkin vaikea sijoittaa niin sanotulle nyrkkeilylajit-painilajit -akselille, jolle japanilaiset kamppailulajit pyritään sijoittamaan.
Jujutsussa voidaan lyödä tai potkia, kuten karatessa, mutta myös heittää ja sitoa, kuten judossa. Nämä tekniikat ovat hyvin lähellä muiden lajien vastaavia tekniikoita. Tyylisuuntien välillä on hieman eroja, kuinka paljon näitä on suhteessa toisiinsa. Lisäksi asetekniikoita voidaan hyödyntää ja varsinkin bujinkan budo taijutsu -niminen tyylisuunta opettaa jopa ninjojen käyttämiä tekniikoita. Hermopisteisiin kohdistuvia tekniikoita näkee harvemmin, mutta esimerkiksi Kujaku Ryu Goshinjutsu -tyylisuunta opettaa niitä.
Tekniikoiden pyrkimyksenä on, että taistelu jujutsun kanssa olisi ennen kaikkea vastustajan taltuttamista ja hallinnassa pitämistä. Onkin arveltu, että varhainen jujutsu pyrki opettamaan raskaita suojuksia, kuten haarniskaa, käyttävän vastustajan taltuttamista. Tällöin pääpaino on erilaisissa lukko-, alasvienti- ja kuristustekniikoissa.
Jujutsu ja muut kamppailulajit
Jujutsun suhde muihin Japanista lähtöisin oleviin kamppailulajeihin on tavallaan isällinen: jujutsu on inspiroinut monia nykyisin paljon enemmän tunnettuja kamppailulajeja, ja monet näiden lajien mestarit ovatkin alkujaan harrastaneet jujutsua.
Tunnetuin entinen jujutsun harrastaja on varmaankin Jigoro Kano, joka tunnetaan judon kehittäjänä. Kanoa oli nuorena kiusattu runsaasti, minkä takia hän alkoi harjoitella jujutsua itsepuolustustarkoituksissa. Hänen opettajansa ja isänsä vastustivat jujutsun harrastamista, koska sen katsottiin olevan linkki vanhoihin Meiji-restauraatiota edeltäneisiin aikoihin, joita valtiovalta karsasti.