On olemassa satoja erilaisia kamppailulajeja. Jokaisessa näissä on tuhansia harrastajia ympäri maailmaa. Jokaisessa niistä on myös ammattilaisia. Sellaisia ottelijoita, jotka ovat lajissaan taitavampia kuin kukaan muu. Tässä artikkelissa on esiteltynä muutamia suosituimpia lajeja sekä muutamia uransa priimuksia, jotka ovat todellakin ansainneet kaiken maineen ja kunnian.
Aikido
Aikido sopii aivan kaikille iästä ja koosta riippumatta. Se on aktiivisen ihmisen budolaji, joka opettaa taistelutaitoa, joka mahdollistaa hyökkäyksen torjunnan vahingoittamatta vastapuolta pahasti. Peruspilarina on vastustajan voiman hyväksi käyttäminen, hänen tasapainonsa horjuttaminen sekä spiraalinomaiseen, pyöreänmuotoiseen liikkeeseen.
Lajin päämäärä ei kuitenkaan missään nimessä ole itsepuolustus vaan oman itsen voittaminen. Sen on tarkoitus opettaa, että väkivalta on typerää ja etsiä rauhanomaisia tapoja ristiriitojen ratkaisuun. Lajin pointti on suojella elämää, ei vahingoittaa sitä.
Laji kohottaa yleiskuntoa troimasti. Tämän lisäksi myös tasapaino, koordinaatio kyky sekä notkeus kehittyvät huimasti. Aloittamisen kynnys on matalalla, sillä etenemistahti on rauhaisa ja keskitytään luomaan vankka perustus tulevaan. Harrastajat pysyttelevät lajin parissa usein koko ikänsä, siitä saattaa joillekin tulla jopa elämäntapa. Lajissa ei kilpailla, vaan tärkein haaste on voittaa itsensä.
Thainyrkkeily (Muay Thai)
Thainyrkkeilyn kansainvälinen nimi on muay thai, suomeksi se on käännetty arkisemmin thainyrkkeilyksi ja joskus käytetään englanninkieleistä ilmaisua thaiboxing.
Muay Thai on pystyottelulaji, ja tekniikkavalikoima on laaja. Siihen kuuluvat monenlaiset lyömiset, kyynerpäälyömiset, potkimiset, polvipotkut, puolustukset ja kiinniotot sekä thaipaini ( eli pystypaini). Laji on siis sekoitus tekniikkaa, taitoa sekä taktiikkaa. Kamppailulajina se vaatii fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Harjoittelu on monipuolista ja kehittää taidon ja tekniikkataitojen lisäksi lihaskuntoa, voimia sekä kestävyyttä.
Muay Thaissa kilpaillaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, ja mahdollisuus otella nuorissa ja aikuisissa on jopa MM-tasoon saakka.
Vapaaottelu (MMA)
Vapaaottelu on nimensä mukaan hyvin vapaa ja joustava laji. Sen säännöt sallivat eri tekniikoiden käytön monipuolisesti niin pystyssä kuin matollakin. Lajissa kilpaillaan, ja tavoite on voittaa ottelu käyttämällä iskuja ja lukkoja sääntöjen sallimissa määrin. Jos ottelu kestää täyden ajan, valitaan voittaja teknisen osaamisen ja aktiivisuuden perusteella. Ottelut pidetään kehässä tai häkissä.
Amatöörisäännöin käydyt ottelut kestävät yleensä kolmesta viiteen minuuttia ja niitä on yhdestä kolmeen. Ammattilaisista ne erottaa varsinkin se, että matto-ottelussa ei saa iskeä millään tavalla. Amatöörien suojavarusteet ovat myös ammattilaisiin verrattuna mittavat. Amatööriottelut keskeytetään hyvissä ajoin ennen kuin tyrmäys tapahtuu.
Ammattilaissäännöillä käydyt ottelut kestävät viidestä kymmeneen minuuttia per erä ja niitä voi olla kahdesta viiteen. Suurin ero amatööreihin on matto-ottelun iskujen salliminen. Suojavarustus ammattiotteluissa rajoittuu hankoihin ja hammas- sekä alasuojiin.
Tunnettuja MMA-ottelijoita ovat muun muassa Prince McLean, joka nähtiin myös TUFin 7 kaudella.
Potkunyrkkeily (kickboxing)
Potkunyrkkeily (joka tunnetaan kansainvälisesti paremmin kickboxingina) sai alkunsa kamppailulajina verrattain melko myöhään, vasta 70-luvulla Yhdysvalloissa. Tuolloin päätettin järjestää maan parhaiden karatekojen sekä erään seuran parhaiden nyrkkeilijöiden välille kisa, joka käytiin nyrkkeilykehässä ja molemmille osapuolille sallittiin oman lajin tekniikoiden käyttö. Kaikki voitot napsahtivat nyrkkeilijöille tyrmäyksellä, mikä antoi järjestäjille inspiraatiota uuden lajin kehittämiseen. Uusi laji yhdisti nyrkkeilyn käsitekniikoita ja karaten jalkaliikkeitä. Lajin nimi oli hetken aikaa Full Contact Karate, mutta muuttui nopeasti kickboxingiksi elikkä potkunyrkkeilyksi.
Suomeen laji tuli 80-luvun alussa kun Auvo Niiniketo alkoi harjoittamaan sitä. Suomen potkunyrkkeilyliitto sai alkunsa 90-luvulla. Sittemmin suomalaisille on napsahdellut useampia EM ja MM mitaleita lajin arvokisoista.