Jujutsu on monelle jokseenkin tuttu itsepuolustus- tai kampailulajin nimi ja brasilialainen jujutsu kuulostaa sen brasilialaiselta versiolta. Sitä se on alun perin ollutkin, koska se on kehitetty japanilaisten lajien judon ja jujutsun pohjalta.
Lajin alku
Brasilialainen jujutsu tuli tunnetuksi erityisesti UFC-kisojen myötä, koska vapaaotteluorganisaatio Ultimate Fighting Championshipin ensimmäiset kisat voitti brasilialainen Royce Gracie. Royce Gracie on hänen perheensä kehittämän lajin toisen sukupolven harrastaja.
Ensin veljekset Carlos ja Hélio Gracie opettelivat japanilaista jujutsua muiden veljiensä kanssa. Hélio oli heistä pienin ja hän alkoi käyttää kamppailuissa tietynlaisia tekniikoita pärjätäkseen isokokoisemmille veljilleen. Hélion poika Royce Gracie voitti UFC-ottelussa itseään suurempia eri alojen ottelijoita pakottaessaan vastustajansa ottelemaan maassa brasilialaisen jujutsun tekniikoin.
Brasilialainen jujutsu verrattuna muihin jujutsuihin
Japanilaista jujutsua on oikeastaan monenlaista, ja jujutsu on yleisnimitys perinteisille lähikamppailutaidoille, joita Japanissa on harjoitettu vuosisatojen ajan. Monet eri jujutsutyylit ovat syntyneet eri budomestareiden opetuksen tuloksena. Esimerkiksi Bujinkan budō taijutsun kehitti Masaaki Hatsumi. Tällaisia eri jujutsutyylejä on paljon erilaisia. Bujinkan budō taijutsu jakautuu moniin eri koulukuntiin, joten erilaisia jujutsukoulukuntia on useita kymmeniä, ellei satoja. Tämän takia siinä ei ole mitään erikoista, että Brasiliassa kehittyi oma jujutsutyylinsä. Se ei kuitenkaan lukeudu enää japanilaisiin tyyleihin, vaan se on aivan oma lajinsa.
Japanilaisista jujutsuista monelle voi tulla mieleen korkeat potkut, koska ne ovat lajia näyttävimmillään. Lisäksi japanilaisiin jujutsuihin kuuluu nivellukkoja, heittoja, kuristuksia, lyöntejä ja muita tekniikoita.
Brasilialainen jujutsu muistuttaa ulkoisesti japanilaisia lajeja, koska sen harrastamisessa käytetään samankaltaista valkoista, mustaa tai sinistä pukua, joka on tehty vahvasta kankaasta. Puvun nimi on gi. Muutoin lajin kokeilijoita ja katselijoita voi hämmästyttää se, että lajin taistelutekniikka näyttää lähinnä painilta. Japanilaisissa jujutsuissa vastustajaa saatetaan potkia ja lyödä ja muutenkin kamppailu tapahtuu usein seisten. Brasilialaisessa jujutsussa vastustaja yritetään saada mahdollisimman nopeasti maahan ja taistelu on lähinnä erilaisia maassa tehtäviä kamppailutekniikoita. Ottelu päättyy yleensä siihen, että vastustaja saadaan lukko- tai kuristusotteeseen, josta hän ei pysty enää pääsemään pois.
Lukkopaini on melko samanlainen laji brasilialaisen jujutsun kanssa, mutta siinä ei käytetä aasialaistyylistä pukua gi´tä.